» Stavět levně chce každý, ale ...

A.t. studio

architektura · interiér · design

» kdo jsme a co umíme navíc

» odborné poradenství a články

Ing. arch. Václav Zima, CSc.
člen České komory architektů
IČ 105 48 271
autorizace číslo: 00 222

Ing. Petr Žalud
IČ 039 11 489

Spolupráce
Ing. Marie Hanáková - statika
Ing. Jiří Koplík - požární bezpečnost
Ing. Oldřich Střítecký - elektro
Zdeněk Kreuzwieser - vytápění
Jan Volák - voda, kanal., plyn

Kontakt
Jedovnická 8
628 00, Brno
tel./fax: +420 545 233 928
e-mail: zima@atstudio.eu
skype: arch.vaclav.zima
mapa

Prezentace
» www.atstudio.eu
» www.arch.cz/zima
» Česká komora architektů
» Facebook
» Google+
» Zlaté stránky

RD - šikmé střechy


Stavět levně chce každý, ale jen málokdo to dokáže.

Z hlediska pořizovacích i provozních nákladů sedlové a valbové střechy nejsou nejoptimálnějím řešením, což je zejména v souvislosti s úsilím o úspory tepla stále častěji publikováno. Běžně jsou však tyto střechy pod banálními záminkami formálního napodobení starší zástavby závazně vyžadovány územně plánovací dokumentací většiny obcí i měst. Architektonicky hodnotné návaznosti tak sice zpravidla dosahováno není (ta je mnohem složitější, než omezení výškou a tvarem střech), ale úřady si mohou odškrtnout splnění formálního požadavku.
Protože nemáme prostor a čas, abychom úřadům měnili jejich oblíbená pravidla, snažíme se i při splnění nejrůznějších úředních omezení tvořit našim klientům domy, u kterých není nikdo na pochybách, že vznikly na konci 20. a začátku 21. století, a které i v průkazech energetické náročnosti budov dostáváme do nejúspornější kategorie A.

RD Blansko - Klepačov

Rodinný dům 5+1 s jídelnou, zimní zahradou, dvěma šatnami, dvěma koupelnami, dílnou, garáží a volným odstavným stáním. Plynový kondenzační turbokotel, vytápění kombinace podlahového v přízemí a radiátorového v patře. Vlastní čistírna odpadních vod.
Stručně: Obývací pokoj s krbem je propojen na jedné straně se zimní zahradou, na druhé s jídelnou a kuchyní, pokoj i jídelna jsou posuvnými prosklenými stěnami propojeny s dřevěnou terasou, částečně pod pergolou. Otvory v sedlové střeše nad podkrovní terasou zvětšují prostor jejího využití a podstatně rozšiřují úhel výhledu. Vnější žaluzie brání přímému záření slunce na sklo a tím přehřívání interiéru skleníkovým efektem. Vikýře s plochými střechami poskytují plnohodnotné pokoje v podkroví a touto funkcí kontrastně obohacují architekturu domu.
Studie 2006, projekt 2007, kolaudace 2008. Zastavěná plocha (bez teras) 163 m2.

RD Říčany u Brna

Svahový dvougenerační rodinný dům 6+1 s jídelnou, dvěma šatnami, dvěma koupelnami, spižírnou, sklípkem na ovoce, podzemní saunou s vlastní sprchou a WC, dílnou, prádelnou, dvojgaráží, volným odstavným stáním, vnějším bazénem s teleskopickým posuvným zastřešením. Tepelné čerpadlo vzduch - voda, podlahové vytápění, solární kolektory. Vlastní kopaná studna.
Stručně: Obývací pokoj s krbem tvoří jeden velkoprostor s jídelnou a kuchyní, pokoj i jídelna jsou posuvnými prosklenými stěnami propojeny s keramickou terasou, částečně pod pergolou. Vnější žaluzie brání přímému záření slunce na sklo a tím přehřívání interiéru skleníkovým efektem. Sdružený vikýř s plochou střechou poskytuje plnohodnotný pokoj v podkroví a kontrastní horizontálou své atiky spolu s výraznou vertikálou komína vnitřního i vnějšího krbu obohacuje architekturu domu. Do protisvahu je z domu přístup z mezipodesty o půl patra výše. Naopak ve svahu níže pod obytnou terasou je další terasa s bazénem, jehož parabolická střecha tak nebrání výhledu.
Studie 2009, projekt 2009, kolaudace 2011. Zastavěná plocha (bez teras a bazénu) 243,08 m2.

RD Vavřinec - Veselice

Rodinný dům 5+1 s jídelnou, šatnou, dvěma koupelnami, zimní zahradou, dílnou, garáží a zastřešeným odstavným stáním. Plynový kondenzační turbokotel, vytápění kombinace podlahového v přízemí a radiátorového v patře.
Stručně: Obývací hala s krbem (používaná v tradičních anglických venkovských domech - cottage) s otevřeným schodištěm do podkroví, tvoří jeden prostor s jídelnou a kuchyní, vymezenou jen neúplnou částečně prosklenou příčkou. Hala a přilehlý pokoj hostů jsou posuvnými prosklenými stěnami propojeny s keramickou terasou částečně pod pergolou, hala též se zimní zahradou. Vnější průsvitné rolety (screeny) brání přímému záření slunce na sklo a tím přehřívání interiéru skleníkovým efektem.
Studie 2004, projekt 2005, kolaudace 2006. Zastavěná plocha 165,51 m2.

RD Kanice

Svahový dvougenerační rodinný dům 12+2 s jídelnou, spižírnou, šatnou, dvěma koupelnami, prádelnou, s vnitřním bazénem vč. příslušenství a podzemní strojovny, s klenutým sklepem vč. přípraven a skladů na víno, s garáží vč. dílny, dvojgaráží s montážními jámami, s řadou volných odstavných stání, vnějším sklepem na ovoce a brambory a vnějším barbecue s grilem a udírnou. Plynový kondenzační kotel a solární kolektory, vytápění podlahové v suterénu a přízemí a radiátorové v patře. Vlastní kopaná studna.
Stručně: Obývací pokoj s jídelnou (krbem a kulečníkem) je prosklenými stěnami propojen se vstupní keramickou terasou a s velkým zastřešeným trojúhelníkovým balkónem s oboustranným širokoúhlým výhledem. Samostatná kuchyň se 2 sporáky a přilehlou spíží má i vlastní jídelní stůl. Černá kuchyň k přípravě zvěřiny a ryb. Tři pokoje v podkroví mají společenskou halu, další 3 pokoje pro hosty ve druhém křídle mají společnou lodžii. Dynamická architektura stavby člení její ohromný objem, eliminuje nevýhody severního svahu a většině obytných prostor poskytuje západní a jihozápadní slunce. Kaskádovou střechu bazénu bez vnitřních podpor tvoří dřevěné vazníky a originální zavěšené konstrukce.
Studie 2002, projekt 2003, kolaudace 2005. Zastav. plocha (bez teras a vnějšího sklepa) 497,37 m2.

RD Řícmanice I

Rodinný dům 4+1 s jídelnou, spíží, šatnou, koupelnou, spojovacím vstupem s dílnou a sníženou garáží. Plynový kondenzační kotel, vytápění radiátorové.
Stručně: Vstupní prosklený krček propojuje dům s dílnou a garáží i dlážděným zápražím za domem. Obývací pokoj s jídelnou a krbem je volně propojen s kuchyní a prosklenou posuvnou stěnou se zahradou před domem. V podkroví má každý pokoj vstup na střešní terasu, mezipodesta otevřeného schodiště je prosvětlena obloukovým nárožím z vitrabloků. Dynamické začlenění půdorysných i pohledových křivek si investor vybral podle jiné naší studie většího domu jako moderně odlehčené odmítnutí tehdy masově produkované těžkopádně historizující a kýčovitě barokizující výstavby.
Studie 2003, projekt 2004, kolaudace 2007. Zastavěná plocha 160,86 m2.

Řada RD Brno-Líšeň

Se spoluautorem Ing. arch. Vladimírem Drápalem.
Kaskáda 8 svahových RD 5+1 s dvojgaráží, sklípkem, halou, šatnou a využitelnou půdičkou. Plynové turbokotle, vytápění radiátorové.
Stručně: Prodloužení původní ulice, vjezdy a vstupy přes předzahrádky z ulice v 1.PP, z OP v 1.NP vstup prosklenou stěnou přes krytou terasu přímo do zahrady. Dispozice jsou individuálně přizpůsobené požadavkům konkrétních vlastníků. Koncové sekce mají okna i ve štítech. Prostorově a ekonomicky účelné tvary vikýřů kontrastovaly s tehdejší převážně kýčovitě historizující produkcí. Původní zářivě čistá barevnost, založená na střídavých odstínech oken, shodných s vraty a meziokenními pilířky (viz vizualizace), bohužel musela ustoupit nouzové variantě s nejlevnějšími bílými plastovými okny v obráceném usedlejším kontrastu s odstínovými omítkami.
Studie 2003, projekt 2004, kolaudace 2005. Zastavěná plocha / dům 86,65 m2 / celkem 693,20 m2.

Ochoz u Brna

Rodinný dům 5+kk se spíží, šatnou, koupelnou, dvěma WC, hobby místností, zahradním skladem, dvojgaráží a samostatnou podsklepenou kůlnou. Tepelné čerpadlo vzduch - voda, podlahové vytápění. Vlastní vrtaná studna.
Stručně: Obývací pokoj s krbem tvoří jeden velkoprostor s kuchyní, pokoj i kuchyňský „kout“ jsou posuvnými prosklenými stěnami propojeny s kompozitní terasou pod rozsáhlou pergolou. Vnější žaluzie brání přímému záření slunce na sklo a tím přehřívání interiéru skleníkovým efektem. Částečně vysunutou dvojgaráží lze projet do rozsáhlé zahrady k samostatnému objektu kůlny s dílnou a sklepy. Před garáží je odstavná plocha, umožňující otáčení pro pohodlný výjezd na frekventovanou silnici. Promyšleně minimalistickou architekturu oživí nepravidelné objemy popínavé zeleně na pergole.
Studie 2009, projekt 2011, kolaudace 2012. Zastav. plocha (bez terasy a samostatné kůlny) 157,41 m2.